Back Button

Martinus was een van de popiulairste heiligen in de Middeleeuwen. In Maastricht vind je hem op drie gevelstenen en in Wijck is hij de patroonheilige van de kerk, zo ook in het naburige Itteren.

Fronton van de Martinuskerk in Wijck
Een moderne Martinus op de Bieslanderweg 96

Het chronogram vermeldt, dat het huis in 1723 weer opnieuw is opgebouwd nadat het pas was vernield, maar niet waardoor dat was gebeurd. Mogelijk een brand. Meteen een goede gelegenheid het houten(?) huis te voorzien van minstens een stenen voorgevel (inclusief een gevelsteen), zoals toen regelmatig gebeurde.

Sint Martinus wordt altijd in dezelfde pose afgebeeld als soldaat die een stuk van zijn mantel afhakt voor de arme bedelaar indachtig de woorden in Mattheüs 25:36: "Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed".

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons