Back Button

De Stuers zag op de Markt 64  behalve de moriaan, die hij beschreef als "borstbeeld van een moor wiens hoofd met een tulband bedekt is", ook een opschrift: IN DEN MORIAAN 1784, dat verloren is gegaan.
Dat er bij de gichtnamen (register van aan- en verkoop) naast de "moriaan"ook de "kleine moriaan"genoemd wordt, kan toe te schrijven zijn aan een mogelijke huisdeling.
Maar het ligt meer voor de hand, dat de nabijheid van 'de grote moriaan' op het marktgedeelte achter het stadhuis daar debet aan was.

Opmerkelijk is dat je de moriaan wel vaker tegenkwam in gevelstenenland, ook landelijk gezien. Terwijl toch het merendeel van de mensen nog nooit een moriaan of andersgekleurde in werkelijkheid gezien zal hebben.

Het zal de oosterse connectie zijn geweest, die aan de moriaan toegedicht werd en die omgeven was met de nodige geheimzinnigheid van in onze westerse samenleving nieuwe producten zoals specerijen en medicijnen.

Mariastraat 11
Corversplein 4


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons