Back Button

Drie gekaakte vissen staan afgebeeld op de gevelsteen van Kesselskade 58. De steen is hier herplaatst, nadat hij gevonden is in een tuin aan de Sint Anthonisstraat. Met grote waarschijnlijkheid zijn de haringen afkomstig van het afgebroken hoekhuis Wycker Brugstraat 68, dat plaats heeft moeten maken voor de vergroting  van de oprit aan de Sint Servaasbrug.
Al werden er geen haringen in de Maas gevangen, andere soorten zoals zalm en forel zwommen er in vorige eeuwen in overvloed rond. De vis werd verhandeld op de vismarkt, de huidige Vissersmaas, terwijl schippers ingemaakte en gedroogde vis zelfs vanuit Zweden aanvoerden.
Vis nam, mede door de kerkelijke vastendagen, in het gehele voedselpakket een grote plaats in. Wie er een goed oog voor had, kon goede zaken doen. In dit licht bezien kunnen we misschien ook de gevelsteen begrijpen: de haringen vormden de kroon op het werk van de bewoner van dit huis. Wellicht iets te ver gezocht, want de kroon en het getal drie riekt ook naar heraldische invloed.
Op de Grote Gracht nr. 10 moet ook een gekroonde kabeljauw (mogelijk een uithangbord?) te zien geweest zijn.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons