Back Button

De vroeger in Maastricht gebruikte huisnamen overziend, kan niet gezegd worden, dat men bij de keuze uit was op een zo uitzonderlijk mogelijke naam. Over het algemeen bleef men zo dicht mogelijk bij huis en ging de voorkeur uit naar alledaagse dingen, planten en dieren. Zo kwam je wel in bijna iedere straat een paard tegen in verschillende kleuren, al waren zwart en wit duidelijk favoriet.
Zwarte paarden zijn nu nog te zien in de Hoogbrugstraat 52: 17 IN HET SWART PAARD 86 en Bernardusstraat (heette vroeger de Helstraat) 14: 17 AU CHEVAL NOIR 43.
Op de Boschstraat 40 stapt 17 IN HET WIT PEERT 49 rond, zo ook Muntstraat 10: 17 IN HET WIT PEERDT 54, en is in een uithoek van Maastricht op de Susserweg 104: 17 IN HET WIT PEERDT 79  terug te vinden.

Archieffoto van 1912, die Boschstraat 40 als standplaats opgeeft, maar nog de nodige vragen oproept.
Met name de positie van de steen ten opzichte van de raamkozijnen en met name het aantal lagen steen boven het paard (toen 2, nu 8) met ander voegwerk. Toch van elders verplaatst?
En waar slaat dat bord onder de gevelsteen met het opschrift ZWARTE op?

 

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons