Back Button

Omschrijving wapen op voorgevel:
Gevierendeeld I en IV met dwarsbalken; II en III een Franse lelie. In het hart van het schild een schild met drie bellen, geplaatst 2 en 1; het schild wordt gedekt door drie helmen, waarvan twee gekroond; het linker helmteken is een soort poppetje(?), het middelste een gekroonde leeuw(?) en het rechter heeft wat weg van een suikerbrood.

Toen de Capucijnen in 1609 naar Maastricht kwamen, stelde het stadsbestuur een groot terrein tussen de Bogaardenstraat en de Capucijnenstraat  beschikbaar voor het bouwen van een kerk en klooster.
Dat lijkt edelmoedig, maar daar stond ook iets tegenover. Van huis uit waren de Capucijnen ziekenverzorgers en die waren van stadswege erg welkom. Ze hebben zich verdienstelijk gemaakt bij de bestrijding van de pestepidemieën in 1633 en 1664. In 1633 zijn alle 25 broeders tijdens de uitoefening van hun taak aan de pest gestorven. Als herinnering aan die tragedie hangt in het complex van de St. Servaasbasiliek een bescheiden schilderstukje. Na dit pestdrama werd het klooster vanuit België met nieuwe ordeleden 'gevuld', die zich opnieuw inzetten voor pestlijders. Na veel rampen zoals brand en andere wederwaardigheden werd het Maastrichtse Capucijnenklooster in 1796 door revolutionaire Franse troepen, die de stad veroverden, gesloten. Ze brachten een kazerne en een militair legermagazijn in de gebouwen onder. Later kreeg de kloosterkerk andere functies zoals bioscoop en wasserij. Momenteel wordt er een appartementencomplex van gemaakt.

Van wie - naast het stadsbestuur een van de andere weldoeners - het wapen was, waardoor de bouw van het klooster mogelijk werd, zijn twee lezingen. Het wapen in de voorgevel van de kerk wordt op verschillende plekken in de literatuur aan twee personen toegeschreven, namelijk baron Van Vlodorp, heer van Leuth en Weel, en aan baron de Lens, lid van de adellijke familie de Lens van het gelijknamige graafschap bij Gent in België. Verder heraldisch onderzoek moet uitwijzen van wie het wapen is.

Deze steen op het Sint Matthijskerkhof is oorspronkelijk afkomstig van het voormalige Capucijnenklooster, waarvan de bouw in 1611 met stadssteun werd begonnen, zoals uit het onderschrift af te leiden is:
D.O.M.ET.ORDINI.S./ S.P.Q.MOSAETRAIECT.FVNDVM / MONASTERII DOMIBVS.PVB.PECVN / COEMPTIS ET DIRVTIS DD 1611

Aan de almachtige God en de heilige Orde heeft de Magistraat en het volk van Maastricht deze kloostergrond geschonken, nadat met stadsmiddelen de (bestaande) huizen waren opgekocht en afgebroken in 1611.

Omschrijving: een vijfpuntige ster in een renschild, bekroond door een traliehelm in een vlucht; daarboven de stadsster in een krans.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons