Back Button

De gevelsteen is op verzoek van A. Minis door het stadsbestuur in 1953 antiquarisch aangekocht bij Geveke in Amsterdam en op de Markt 51 aangebracht. Na afbraak van dat huis tenslotte via het museum terecht gekomen in de Stokstraat bij de renovatie van dit gebied.
Opvallend is wel dat er in de 19e eeuw tussen de Vissersmaas en de Kleine Stokstraat een steen te zien geweest moet zijn die 'in de visser' werd genoemd met daarop 'een schip waarin een man die een net optrekt'.

Gevist werd er op de Maas volop. De boten meerden aan op het Bat en de vis werd verhandeld op de Vissersmaas naast de Maasbrug.
Daar lag ooit het “Visschershuys” waar vooral zeevis werd verkocht aan de groothandel, het was dus meer een visafslag.

Vroeger zwommen er nog veel zeevissen in de Maas, zoals zalm, steur en tarbot.  Riviervis, zoals forel, karper, voorns en snoek werd op het Bat zelf verhandeld. In 1639 moesten vishandelaren, die in de stad wilden overnachten eerst hun vissen op het Bat aan burgers verkopen. In het Vissershuis werd in de 18de eeuw de Grote Lommard onder gebracht. Philip van Gulpen heeft er een tekening van gemaakt in 1830.


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons