Back Button

De omstreeks 1900 nieuw opgetrokken huizen van Hoogbrugstraat 33-35 waren dienstwoningen van de achtergelegen aardewerkfabriek, de Societé Ceramique, gelegen tussen de Heugemerweg en de Maas op een gebied van zo'n 24 hectares.
Daar is nu en moderne wijk tot stand gekomen, de Ceramique, die zijn naam ontleent aan de vroegere aardewerkfabriek. De huizen aan de Hoogbrugstraat werden ieder versierd met een drietal tableau’s, waarvan de tegels in wit/blauw en sepia zijn uitgevoerd door de plateelschilder Henri Breetveld, die toen bij de Societé Ceramique in dienst was (1902-1906).

De onderwerpen zijn naar bestaande schilderijen van verschillende kunstenaars en netjes op ieder tablau vermeld. Uitgevoerd In blauw-wit:
Koeien naar Hendrikus van de Sande Bakhuyzen
Winter naar Louis Apol
Windmolen naar Willem Roelofs.

Uigevoerd in sepia-wit:
Koeien naar Jan Vrolijk  
Winter naar Louis Apol  
Eenden naar Constant Artz

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons