Back Button

De roos is uitgehouwen in de driehoekige latei boven de prachtige deurpartij van Kleine Looiersstraat 10. Hier zou in de 17e eeuw de looiersfamilie Roosen gewoond hebben.

Dat de naamkeuze van het huis meestal gebaseerd was op “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, heeft in de uitbeelding daarvan op de gevelsteen de meest alledaagse onderwerpen opgeleverd, zelfs in veelvoud.
Zo waren er in Maastricht minstens zeven huizen die de naam ‘de roos’ voerden, waarschijnlijk nog meer, maar die zes hebben als bewijs daarvoor een gevelsteen met een roos aan de gevel.
Als identiteitskenmerk dus niet bepaald uniek en ook niet zo handig om je huis met een zo’n veel gebruikte naam aan te duiden, zou je zeggen. Maar omdat meestal ook de straatnaam én de buurhuizen werden vermeld, werd een vergissing tot een minimum beperkt.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons