De stad Maastricht heeft een lange traditie op onderwijskundig vlak. Er waren Latijnse scholen verbonden aan de twee kapittels van Onze Lieve Vrouw en Sint Servaas zeker vanaf de Hoge Middeleeuwen (dus vanaf ca. 1000). Volgens de legende werd de heilige Lambertus hier al in het midden van de zevende eeuw opgeleid. Zij verzorgden het voortgezet onderwijs, dat in de Middeleeuwen altijd in het Latijn werd gegeven. In Maastricht gaven de paters Jezuïeten deze opleiding totdat de orde in 1773 werd opgeheven en de oude Latijnse school werd afgebroken. Het oude instituut Latijnse School van de Jezuïeten lag eerst aan de Lenculenstraat en verhuisde in 1575 naar twee panden oostelijk van de Stadsschouwburg en kort daarna naar het binnenterrein van het kloostercomplex aan de Heerenstraat, die later Minckelersstraat zou gaan heten. Dat is allemaal afgebroken. In 1787 werd op deze plek van het Jezuïetenklooster de Roomse Latijnse Stadsschool gebouwd in opdracht van het Stadsbestuur, die daarom in het fronton van de voorgevel het stadswapen liet aanbrengen. Deze nieuwe Latijnse school werd gebouwd door de bouwmeester Jean Francois Deplaye en bleef wel bewaard evenals de ontwerptekening, die zich in het stadsarchief bevindt.
Het onderwijs in het beoefenen van Latijn stond op een zeer hoog niveau.
Aangenomen mag worden, dat de Latijnse school de broedplaats is geweest van de vele chronogrammen, die nu nog op de Maastrichtse gevelstenen te lezen zijn.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons