Back Button

Bij Cultureel erfgoed spreken ze van een gouden luipaard. Afgaand op wat te zien is, klopt dat ook wel, maar het is onbekend of deze steen  oorspronkelijk ook zo genoemd werd want van de achtergrond is nauwelijks iets bekend.
Het is een moderne steen in Art Decostijl uit de jaren twintig van de vorige eeuw, afkomstig uit België en door Boulanger (antiek en curiosa in de Pieterstraat) gekocht van antiquair Maurice Delvoie.
Doorverkocht aan Smeets, zoon van de steenhouwer en eigenaar van Witmakersstraat 13, die de steen zelf in de gevel heeft geplaatst.
Maurice Delvoi is overleden en kan dus niet meer bevraagd worden.

Elders in de gevel zit nog een vertind loden plaatje, overgeschilderd en daardoor nauwelijks meer te onderscheiden. Het laat de aartsengel Michael zien die de duivel (brand) overwint, oorspronkelijk in de kleuren goud op zwart.

Dat is een zogenaamd brandplaatje, dat als een soort polis aan een huis werd bevestigd als bewijs dat het tegen brand was verzekerd.

PRIMES BRUXELLES staat voor Compagnie de Bruxelles S.A. pour l'assurances e  primes contre l'incendie, la foudre et les explosions. Deze firma was naast andere verzekeringsmaatschappijen uit Nederland, Belgié en Duitsland actief in Maastricht.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons