Back Button

De gevelsteen met de voorstelling van een wild varken, dat bedreigd wordt door een geweer en een hond, is teruggevonden in de kelder van Wolfstraat 14. Hij deed daar dienst als trede van de keldertrap.

Volgens een andere bron als stoepsteen op het achtererf. Maar of de steen vroeger geplaatst was in de gevel van dat pand, is niet bekend. Mogelijk is het, want in de 17e en 18e eeuw werd een huis in de Wolfstraat "het (gouden) varken" genoemd.

Het teruggevonden varken werd in de vijftiger jaren vanuit het Bonnefantendepot op Markt 38 herplaatst in de zijgevel van het café dat toentertijd "au jambon" was geheten.  

Het onderschrift was toen al flink beschadigd en vrijwel onleesbaar, maar bij het opknappen van de gevel in 2018 is ook de gevelsteen aangepakt. Aan de hand van de resterende letters en een beetje goede wil is toen het onderschrift gereconstrueerd, waarbij de totaal onleesbare en ontbrekende letters niet alleen in rood zijn uitgevoerd: INT GULDEN VERCKEN, maar ook kleiner om ze passend te krijgen op de beschadigde onderlijst.

Het onvolledige jaartal begint met 17.
De losse jaarstenen 16 61 hoger in de gevel van het stichtingsjaar van het huis,  hebben dus niets met de gevelsteen van doen.

2018: Gevelsteen opgeknaptonderschrift leesbaar en het varken met bladgoud echt gulden gemaakt.

Het leuke is dat er in Maaseik ook zo'n varken is; Bosstraat 46. Ze lijken wel erg veel op elkaar.

Is voor beiden hetzelfde voorbeeldprentje gebruikt?

Een hedendaagse schildering van Jasmijn Fischer - atelier Ut Glaashoes.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons