Back Button

Niet te achterhalen is wat de herkomst van de gevelsteen 'In het swart Lamke' is. Zo kan niet worden vastgesteld of de gevelsteen eerder deel uitmaakte van een andere bestaande gevel in Maastricht, dan wel oorspronkelijk voor dit pand is ontworpen. Onderzoek in kadastrale registers leverde geen resultaat op. Wel kan worden aangegeven dat de gevelsteen uit het einde van de 18e eeuw stamt.

Wat ook met zekerheid kan worden gesteld, is dat in de 19e eeuw in dit pand een bakkerij is gevestigd geweest met de naam 'Het zwart schaap'. Vermoedelijk is met het oog daarop de gevelsteen begin 20e eeuw in de pui van het pand verwerkt. Deze pui stamt uit 1902. Op de bouwtekeningen voor de vergunningaanvraag voor het realiseren van de huidige pui stond deze gevelsteen ingetekend. Deze aanvraag werd in dat jaar bij de 'heeren' Burgemeester en Wethouders ingediend.

Het rijksmonument zelf stamt overigens uit 1711 en heeft in de loop van de afgelopen drie eeuwen verschillende gedaantewisselingen ondergaan.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons