Back Button

De gevelsteen IN HET HEMELRICK stond in 1989 nog in de achtergevel van het toen afgebroken pand Abtstraat 15, in het gebouw dat bekend stond als het Derde-Ordegebouw ofwel de Kleine Comedie. Hoe de gevelsteen daar terecht was gekomen, is onbekend, want het was Tongersestraat 60 waar bakker Marcus van Arcken in 1708 een nieuw huis met die naam liet bouwen. Dit jaartal moet volgens meerdere publicaties vroeger ook op de steen te lezen zijn geweest. Bij de herplaatsing is abusievelijk 1608 toegevoegd.
Op een archieffoto is te zien, dat de naam IN HET HEMELRICK ook in het bovenlicht van de deur aan de Tongersestraat te lezen was.

Karl Marx in het Hemelrick.

Op de gevel van Bouillonstraat 8-10 (het vroegere Hof van Slijpe) zit een herdenkingsplaquette van Karl Marx.

Karl Marx  1818 - 1883
Revolutionair en schrijver van 'Het Kapitaal' logeerde hier bij zijn zuster Sophia 19 maart - 7 april 1865

Het bezoek in 1865, vermeld op de plaquette, klopt met de werkelijkheid maar wat zeker niet waar is, is dat Marx toen op de Bouillonstraat logeerde, want zus Sophie was al eerder na het overlijden van haar man daar vertrokken en woonde in 1865 op de Markt nr.1.
En in 1875 kon de Limburger Courier nog melden: 'Het bekende hoofd der Internationale, de heer Carl Marx, bevindt zich sedert eenige dagen hier ter stede.' En toen woonde zijn zus op de Tongersestraat 60.
In ieder geval hangt de herdenkingsplaquette van de Bouillonstraat dus op de verkeerde gevel en zou dus in het Hemelrick beter op zijn plaats zijn.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons