De raaf heeft de naam van ongeluksvogel. Hij stond vaak symbool voor ziekte, oorlog en dood. Om het onheil te bezweren dat men van die vogel vreesde, hield men vroeger soms een levende in een kooitje of plaatste zijn afbeelding op een steen of bord voor de woning.
De plek in de gevel maakt al heel snel duidelijk dat deze raaf hier niet oorspronkelijk thuis hoort. In 1912 lag IN DEN RAEF dan ook in het depot op het binnenpleintje aan de Helpoort. Daarvoor was door Victor de Stuers in 1868 nog een raaf gesignaleerd in de Capucijnenstraat 17, die werd aangeduid als 17 IN DEN RAEF 36. Hoewel tussen de overgebleven raven (3 stuks, allemaal herplaatst maar met een onduidelijke herkomst) er geen is die dat jaartal draagt, gaat het in dit geval waarschijnlijk om IN DEN RAEF, die in de Cortenstraat 11 in de zijgevel Maastrichter Heidenstraat is herplaatst. Ook in het fotoalbum van Alexander Simais werd Capucijnenstraat als oorsponkelijk adres genoemd, maar dan zonder jaartal. De vraag is natuurlijk waar dat (losse jaarstenen?) dan is gebleven?
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons