Back Button

Men kende in de middeleeuwen wel degelijk het begrip Mooriaen, al had men er wellicht nooit een in levende lijve gezien. De Christenwereld kende de Moren van de slag bij Lepanto en de strijd in Spanje. In 1683 stonden de Moren tot voor de poorten van Wenen. Ze werden niet alleen gevreesd, maar ook geacht om hun kennis van geneesmiddelen.

Iedereen met een zwarte of bruine huid werd in die tijd op een hoop gegooid als moriaan of Saraceen. Iemand met zo’n niet blank voorkomen werd al gauw geassocieerd met verre streken en daarom vinden we de moriaan vaak genoeg als uithangteken op huizen waar kruiden, specerijen en tabak werden verkocht. Drie moriaan-gevelstenen mag je voor Maastricht al heel opvallend noemen. Maar of ze ook iets te maken hebben gehad met ‘koloniale waren’ of medicijnen is echter niet bekend.

Aan het eind van de oorlog hebben de Duitsers bij het terugtrekken de Sint Servaasbrug opgeblazen. Daarbij werden de dichtbij gelegen huizen langs de Wycker oever flink beschadigd. Die moesten naderhand hersteld dan wel helemaal herbouwd worden.
De gevel van Cörversplein 4 werd vernieuwd en de gevelsteen herplaatst.



Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons