Back Button

In de Boschstraat 91 hangt een vreemdsoortig dier uit en het is maar goed, dat er onder staat wat het moet voorstellen: IN DEN LUY PAERD. Alleen jammer dat er geen jaartal aanwezig is. Volgens deskundigen zou dit gezien de vormgeving en uitbeelding wel  eens de oudste gevelsteen van Maastricht kunnen zijn.

De steenkapper heeft waarschijnlijk nooit een luipaard gezien. Het dier is voorzien van een kop die min of meer op een mensengezicht lijkt. Het is ook mogelijk, dat hij zich heeft laten leiden door de verhalen over de angstaanjagende Manticore, een beest uit het middeleeuws fabeldierenrijk. De Manticore had het lijf van een leeuw en de kop van een mens. Verder bezat hij een schorpioenenstaart en een formidabel gebit met liefst drie rijen tanden. Maar bij dat dier doet onze luipaard nog vriendelijk aan.
De gevelsteen is afkomstig van Vrijthof 9 en niet van het huis "de liebard" in de Grote Staat 7, het buurhuis van "de lanscroon", want daar hing een gekroonde en thans verdwenen luipaard uit.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons