Back Button

Voormalige uitspanning, voorzien van een brede voorgevel in de trant van de zogenaamde Maaslandse renaissance.

Een niet bepaald natuurgetrouwe leeuw is te zien op de gevelsteen IN DEN GOUDEN LEEUW  van het fraai gerestaureerde huis Rechtstraat 69. Met zijn gepermanente krullen is het meer een heraldische leeuw, en met zijn gouden kleur van oorsprong de leeuw van Brabant.


In de 16e eeuw was dit pand al bekend als logement met schuren, stallen en een uitspanning waar eigen gebrouwen bier verkocht mocht worden. Gezien de fraaie jaarstenen AN 17 04 is er dat jaar aan verbouwd. Toen was Joannes Neven (1686-1750) eigenaar, brouwer, hotellier en een zeer welgesteld man. Getrouwd met Joanna Froidmont. Dochter Elisabeth Neven, geboren 1733, was getrouwd met Leonardus Tielens, bankier (1723-1769).

Achter het pand was een grote plaats om kar met paard te parkeren. Marktkooplieden deden dat en gingen daarna naar de Markt. Dit bleef zo tot vóór WO II. Later is daar de kleine Gerarduskerk gebouwd met ingang aan de Wycker Grachtstraat.

Wie de gevelfoto's van 1912 en van nu vergelijkt, ziet een aantal opmerkelijke verschillen.
De steen is van mergel en ziet er op dit moment na een periode van 100 jaar tamelijk sleets uit.
Om de steen zit nu een cementrand; hij is dus duidelijk uit de gevel geweest en weer herplaatst. Op dezelfde plek?
Alleen zitten er nu 4 lagen baksteen tot aan de latei, die op de foto van 1912 niet te ontdekken valt.
In ieder geval moet er op die plek iets zijn verbouwd.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons