Back Button

Nieuwe, moderne gevelsteen

Je moet er wat voor over hebben om een nieuwe gevelsteen geplaatst te krijgen in je oude, monumentale huis. Het traject van vergunningen (welstand, monumenten, bouw) is lang, moeizaam en loopt aardig in de papieren. Tom Hillegers kan er over meepraten. Maar hij heeft toch doorgezet en nu is zijn huis, Batterijstraat 32, voorzien van een nieuwe fraaie gevelsteen. Voorstelling, onderschrift INDEN CALCULATOR en jaartal 2010 (MMX) maken al meteen duidelijk dat het gaat om een moderne steen, die (gelukkig) niet in een soort retrostijl is uitgevoerd, al valt de ouderwetse schrijfwijze van DEN op zo’n moderne steen eigenlijk wel een beetje uit de toon. Het ontwerp is van de Maastrichtse kunstenaars/docenten Pieter en Nada Sonnemans, terwijl de uitvoering in Naamse steen in vakkundige handen was van beeld- en steenhouwersatelier Joop Utens in Echt. Het rekenmachientje verwijst naar het (vroegere) beroep van Tom Hillegers. Hij was wiskundige bij DSM en vond bij zijn pensionering een herinnering daaraan wel op zijn plaats. De bijgevoegde cijfers en symbolen vind je allemaal terug op het toetsenbord van een rekenmachientje en ‘verbergen’ tevens het huisnummer (32) en het jaartal 1649.

Rechts ervan in de gevel bevindt zich de ruitvormige jaarsteen van mergel met oog (God ziet U). Het jaar 1649 is waarschijnlijk het oorspronkelijke bouwjaar van het pand, dat zo'n eeuw later plaats moest maken voor nieuwbouw. Minder dan een dozijn oude Maastrichtse gevelstenen stamt van vóór de tweede helft van de 17e eeuw. Hij is in zoverre uniek, dat hij in het jaar dat volgde op het van kracht worden van de Vrede van Munster is gehouwen.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons