Back Button

Volgens de krant is in 1981 de blauwe hond teruggevonden bij sloopwerkzaamheden in de Ridderstraat. Teruggevonden is eigenlijk een groot woord, want de hond zat al een tijdje in de gevel van Ridderstraat 1a (foto 1912), dat onderdeel was van de Mabro, de broodfabriek tussen het OL Vrouweplein en de Ridderstraat.

Er waren vaker gevelstenen met voorstellingen van dieren, voorwerpen of plaatsen en dan moest de stad ingrijpen om de uniciteit te waarborgen en dat deed men door de gevelsteen in een bepaalde kleur te verven. Mogelijk is dat hier ook de reden, waarom voor "In den blauwen hondt" is gekozen.

Ridderstraat 1a

De Mabro was in 1878 daar op die plek gevestigd, waar daarvoor een brouwerij stond met de naam 'de blauwe hond' en waar dus deze gevelsteen van is geweest. Het is zelfs mogelijk dat deze brouwerij dezelfde is, die in de 17e en 18e eeuw als 'de blauwe hond' was te vinden Achter het Vleeshuis.

De Mabro werd in 1980 gesloopt en heeft plaats gemaakt voor het appartementencomplex Hondertmarck waar de 'teruggevonden' hond boven de toegang op OL Vrouweplein 18 is herplaatst.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons