Back Button

DIT HVYS IS GHENAEMT IN DE GVLDE WORTEL. Dit stond de vorige eeuw nog te lezen onder de voorstelling van de wortel in de Rechtstraat 27.  
Ergens in het proces van uitbraak, opslag en tenslotte herplaatsing in de gevel van Rechtstraat 46 is deze tekst helaas verloren gegaan.
De wortel zou natuurlijk kunnen verwijzen naar het beroep van groenteboer van de toenmalige bewoner. Er kan echter ook iets anders achter steken. Van oudsher is er naijver geweest tussen de twee stadsdelen Wijck en Maastricht. De Maastrichtenaar, bekend om zijn verzotheid op "reubesop" (rapensoep met schapevlees) werd uitgemaakt voor "reubeslikker", om het nog maar netjes te zeggen.  
De Wijckenaar werd "worteletikker" genoemd. Niet omdat er in de oude straten van Wijck inderdaad opvallend veel groenteboeren woonden, maar omdat men zei, dat ze daar "euver de brok" niets anders aten dan vlaaien gemaakt van wortelen.
Het voeren van een wortel als huiskenmerk vanwege uitdaging, trots of zelfspot zou echter een enorme uitzondering zijn.

DIT HVYS IS GHENAEMT IN DE GULDE WORTEL

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons