Back Button

De gouden leeuw, in de loop der tijd weer wat vaal van kleur en kaal geworden, is opnieuw geheel voorzien van bladgoud en daarmee een stralend middelpunt van de huizenwand hier op de Markt.

Hogerop in de gevel staan de jaartalstenen 16  63. Die horen echter bij het huis en niet bij de gevelsteen, want die is afkomstig van Spilstraat 9, waar er ooit ANNO 1802 op te lezen was.
De afbeelding op de gevelsteen wordt wel omschreven als: 'leeuw met mortier'. Dat is een vijzel en wijst op de (vroegere) aanwezigheid van een apotheek. En dat klopt ook, want in het begin van de 19e eeuw werd apotheek Haenenberg gevestigd op Spilstraat 9.

Fragmenten uit het verleden.

Op 9 december 1834 werd voor de Maastrichtse notaris C.A.R. De Flize de akte verleden waarbij door Pieter Gillis Claessens (1768-1843), bierbrouwer en brander, tegen een koopprijs van 5.040 gulden in eigendom werd verkregen het ‘Hof van Spanje’, zoals dit huis met achterkwartier, stalling en verdere aanhorigheden werd genoemd. Het huisnummer was toen 1626 (vanaf 1850 zou dit huisnummer 1109 zijn en sinds 1888 betreft het huisnummer 65). Nadat zijn dochter Maria Ida Hubertina Claessens vanuit dit huis trouwde met Joannes Henricus Hubertus Timmermans zou zij in dit huis blijven wonen, samen met echtgenoot en kinderen. Later (1860) zou het gezin Timmermans-Claessens verhuizen naar het huidige nummer 68. de ouders van Maria Ida Hubertina Claessens, Pieter Gillis Claessens en Maria Catharina Vroenen, zouden verhuizen naar hun vorige woning op de Blekerij te Sint Pieter, waar Maria Ida Hubertina Claessens in 1819 ter wereld was gekomen. Daar woonde Pieter Gillis Claessens toen hij in 1843 kwam te overlijden.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons