Back Button

Schepen zijn de Maastrichtenaar nooit onbekend geweest, maar dit schip is toch wel een vreemde eend in de bijt. Het is een Zuideuropees scheepstype, dat zeer berucht geworden is als strafmaatregel. De misdadiger die tot de galeien werd veroordeeld, was gedoemd zijn leven geboeid aan de roeibank te slijten en kon alle hoop wel laten varen.
De herplaatsing van IN DE GALLEYE hier op de Tongersestraat 3 zo pal tegenover de (toenmalige) rechtbank zal wel toevallig zijn. Het is in ieder geval zeer vakkundig gedaan, want wie niet beter weet, zou niet vermoeden dat deze gevelsteen niet altijd daar gestaan heeft. Hij is afkomstig van de Muntstraat 39, waar hij te zien was in een geheel andere omlijsting en tevens met het afwijkende onderschrift IN DE GALEYE (met één L) zonder jaartal.
Het is niet duidelijk om welke reden voor het huidige jaartal gekozen is. Al zou 1739 wel kunnen, want het is bekend dat rond die tijd de lemen wand tussen "het gulden peerdt" en "de galeye" vervangen werd door een nieuwe stenen brandgevel. Mogelijk is de voorgevel toen ook meegenomen in de verbouwing.

Archieffoto 1912, van Muntstraat 39.
Met het onderschrift IN DE GALEYE (met één L), dat verloren is gegaan.

Nieuw opschrift en jaartal toegevoegd

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons