Fortuna werd oorspronkelijk afgebeeld met een scheepsroer, zoals te zien is op de Romeinse viergodensteen, die in het Bonnefantenmuseum wordt bewaard. Later werd dat veelal het rad van avontuur.
Op de gevelsteen IN DE FORTUYN staat vrouwe Fortuna echter op een bol. Wat er eigenlijk nog ontbreekt zijn de golven waarop deze wereldbol dobbert, maar de zeebries is toch uitgebeeld in de wapperende haren. Dit motief was tamelijk populair in de tijd dat de Hollanders de wereldzeeën bevoeren, waarmee de Heren heel wat geluk en profijt behaalden en de gewone zeeman wel wat geluk kon gebruiken, wilde hij dit avontuur overleven.
Vrouwe Fortuna was de belichaming van het avontuur en het geluk, dat niet gemakkelijk te vangen was. Vandaar dat deze dame vrijwel naakt werd afgebeeld, want wie gekleed is, kan men tenslotte ook snel bij de slippen grijpen.
De gevelsteen van Boschstraat 97 is afkomstig van Rechtstraat 106. Een steen van gelijke strekking maar andere uitvoering was aangebracht in de gevel van Maastrichter Brugstraat 20. Te zien was een wiel met het onderschrift IN HET RAD VAN FORTUYN 1721. Het huis werd echter ook "int raet van avonture" genoemd. Avontuur en fortuin werden blijkbaar op één lijn gesteld.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons