Back Button

Gered uit het depot

Van het gevelsteentje (formaat 24,3 x 26 x 8 cm) is nauwelijks iets bekend; niet waar het oorspronkelijk vandaan komt en ook niet wat de afbeelding precies te betekenen heeft.

Jarenlang lag de gevelsteen voor oud vuil in het ontoegankelijke Bonnefantendepot. Aan de hand van een verouderde inventarislijst werd hij teruggevonden. Het ging om een aantal gevelstenen die ondanks de slechte staat waarin ze verkeerden er toch veelbelovend uitzagen.
Een paar zijn ondertussen na grondige restauratie herplaatst (de Witte Roos in de Bouillonstraat 14; het familiewapen van Baumhauer, Bouillonstraat 8-10 en de Droogscheerdersscharen, Looiersgracht 4).

Het raadselachtige steentje van hieronder werd wel opgeknapt maar moest toch een tijdje wachten op een sponsor, voordat het aan de beurt kwam voor herplaatsing (zie verderop).

In het depot

Raadselachtig

De afbeelding bestaat uit een stel schijnbaar losse elementen.
In het midden zien we een huismerk (met het woord 'huis' in de betekenis als in 'huis van Oranje', dus geen gebouw maar de familie).
Je zou het eigenlijk beter een familiemerk kunt noemen, want hiermee merkte een familie zichzelf en haar bezittingen.
Dan zijn er twee losse letters: H H, die horen ongetwijfeld bij het huismerk.
En onderaan staat een doorboord hart.
Het kan bijna niet anders dan dat die elementen iets met elkaar te maken hebben:

Het huismerk is van ene familie H, dat in dit geval toebehoort aan ene H (Henricus?).
Het doorboorde hart maakt duidelijk dat het hier gaat om een speciaal soort dolk of jachtmes, namelijk een zogenaamde hartsvanger.
Mogelijk een metafoor voor de familienaam?

Hebben we hier te maken met het (wapen)steentje van Henricus Hartsvanger?
Dat blijft natuurlijk een gok, maar het zou kunnen. Alleen jammer dat van een persoon met die naam niets is terug te vinden.

 
Locatie

De eigenaar van dit pand, die al eerder 'de Witte Roos' in zijn huis (op de cour van) heeft laten herplaatsen wilde nog graag een steentje voor boven zijn poort.

De VMG was gaarne bereid hem van advies te dienen en verder te helpen. Dat werd dit steentje.

Montage foto


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons