Back Button

Deze gedenksteen - vervaardigd door Charles Vos - werd 1951 door pastoor Bernardus Janssens geplaatst ter herinnering aan de herbouw van de pastorie van de OL Vrouwekerk in de Plankstraat, waar tot 1837 de Nicolaaskerk heeft gestaan.

De pastorie was op 26 juli 1942 door een bominslag totaal verwoest, toen een Engelse bommenwerper op de vlucht voor een Duitse jager boven Maastricht zijn bommenlast afwierp.

De bij de herbouw in 1951 geplaatste moderne gedenksteen, waarop Sint Nicolaas de vernieuwde pastorie overdraagt aan de maagd Maria kwam in de plaats van het chronogram, dat voor het bombardement boven de voordeur stond:

s nICoLaUs Vera VI pULsUs CeDIt s MarIae VIrgInI (Sint Nicolaas, verdreven met bruut geweld, maakt plaats voor de H. Maagd Maria, 1837).


Dat bruut geweld sloeg dus op de afbraak van de Nicolaaskerk in 1837, toen de naastgelegen OL Vrouwekerk de parochiekerk werd. Deze parochieoverdracht wordt dus uitgebeeld op de moderne gedenksteen.

Sint Nicolaaskerk, schilderij van Alexander Schaepkens 1835 op de hoek van het OL Vrouweplein en de Plankstraat. rechts de OL Vrouwebasiliek

O = Sint Nicolaaskerk
N = OL Vrouwebasiliek

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons