Back Button

Niks geen kastelen of ridders.
Zoals blijkt uit een vermelding in het cijnsregister van 1377: 'Ex opposito quandom domus ridder carbonary' is hoogstens sprake van een kolenboer, die Ridder werd genoemd.
Later kwam 'de ridder' als huisnaam in gebruik. Het huidige pand werd in 1650 gebouwd door Andrie Loeffs, vaandrig in het staatse leger (zie sluitsteen van de rondboogomlijsting van de voordeur). De bouwstijl is Maaslandse renaissance.
In de gichtregisters (registers bijvoorbeeld, waarin de koop en verkoop van huizen werd bijgehouden, maar ook op de begraafplaats aan de Tongerseweg is nog een inscriptie te lezen, die vertelt dat daar als eerste begraven werd: de weduwe Willems, geboren Zeekaf, uit 'de ridder'.

De gevelsteen van mergel, zonder opschrift, maar met als voorstelling een man te paard en het zwaard in de hand, werd in 1934 - zoals het in de Maasgouw staat - 'door de goede zorgen van de plaatselijke monumentencommissie van de achtergevel van het huis 'de ridder' in de voorgevel van Ridderstraat 2 geplaatst.'

Uit het fotoalbum van 1912. Nog steeds op het oude adres, maar wel in de achtergevel.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons