Back Button

Kanunnik Salden was de stichter van het Armenhuis in 1755, dat twee jaar later werd gebouwd op deze plek. Deze rijke priester van het kapittel van St. Servaas had een testamentaire schenking gedaan ten gunste van de "Catholique Armen der stad Maestricht". Het heeft niet lang als armenhuis gefunctioneerd. In 1793 en 1794 werd dit monumentale pand vanwege oorlogsdreiging gevorderd als kazerne. Korte tijd later bestemd tot militair hospitaal. Kort na de bevrijding op 14 september 1944 kwam in het pand een special kamp voor politieke gevangenen, snel bekend als "De Groote Looier". Meer recentelijk kreeg het verschillende andere bestemmingen zoals stadsarchief, de stadsbibliotheek en nu de Universiteitsbibliotheek.
Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons