Back Button

Bij Rechtstraat 94, is het jaartal 17 - 58 op de twee losse jaarstenen niet in overeenstemming met dat van de gevelsteen IN DE DRY LEEUWEN ANNO 1731.
Deze steen is dan ook van elders afkomstig: Kleine Gracht 36. Dat hij hier herplaatst is, is denkelijk te danken aan het feit dat de huisnaam "de drie leeuwen" geen onbekende was in de Rechtstraat, maar die moest dan aan de overzijde op nr. 59 gezocht worden. Dat huis veranderde na een verbouwing in 1733 ook van naam en werd toen "de geldkist" genoemd.

Het gebruik van drie leeuwen komt uit de heraldiek. Dat is de wapenkunde, waar het opnemen van leeuwen in de adellijke en burgelijke wapens en liefst ook nog een drietal in de mode was geraakt.
Dan kon het gaan om lopende of zoals hier rechtopstaande leeuwen (ook wel gaande en klimmende leeuwen genoemd).

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons