Back Button

Het voorwerp op de gevelsteen van Kersenmarkt 10 is een vereenvoudigd molenijzer, zoals het ook vaak in heraldische wapens voorkomt. Zo'n molenijzer was een H-vormig stuk ijzer met in het hart een gat. Het werd op de bovenste molensteen, de zogenaamde loper, vastgezet. In het vierkante asgat paste de vierkante as, zodat met behulp van het molenijzer de draaiende beweging op de loper kon worden overgebracht.
Molens waren in Maastricht - en elders ook - van enorm groot belang. Men kende graan-, gruit-, volder-, zaag-, leerlooier-, kruit-, glazuur-en papiermolens. Op elk geschikt plekje aan de Jeker en zelfs op schepen in de Maas werden watermolens gebouwd: de machines van de Middeleeuwen.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons