Back Button

Er is duidelijk te zien dat aanpassing van de onderpui gevolgen heeft gehad voor het onderschrift. Niet iets van de laatste tijd, want op de archieffoto van 1912 is dat zelfs helemaal afgedekt.

Bij de keuze van een huisnaam bleef men vaak dicht bij huis en gaf de voorkeur aan alledaagse dingen, planten en dieren. In heel veel straten kwam je wel een paard tegen op een gevelsteen. En dan maakte het niet uit of dat een paard was, een peert, een peerdt of een cheval.
Een ander PEERDT van 1779 stond bv in de Koestraat 2, maar is later verhuisd naar buiten de stad op Susserweg 104 (zie foto beneden).

Op de archieffoto is boven de gevelsteen in de Muntstraat 10 een schildje van vertind plaatijzer gespijkerd. Dat was een brandplaatje, waarmee werd aangegeven dat het pand bij brand verzekerd was. Iedere verzekeringsmaatschappij had zijn eigen plaatje met een andere beeltenis.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons