Back Button

Het opschrift van IN DEN WITTEN ENGEL 1765, Hoogbrugstraat 18, had beter kunnen luiden: in de onzichtbare engel, want op de tekst na is de steen verder leeg. Er is zelfs geen spoor te zien van een eventueel weggekapte voorstelling, hoewel er wel plaats voor was. Misschien heeft er een tweede steen of een los beeld bijgehoord. Mogelijk is het, want de gevel van Hoogbrugstraat 18 is vernieuwd. De vorm van de steen wijst er trouwens op dat hij oorspronkelijk tussen twee uitgebogen staanders gestaan heeft.  
Inventieve bewoners hebben er wel een engel bijgeplaatst. Eerst was het een kerststalengel, nu is het een niet onaardige engel van draadijzer, die - als de zon tenminste meewerkt - zorgt voor een schaduwengel.
Nog niet zo heel lang geleden hing er boven de steen een  schildje waarop een engel te herkennen was, maar die maakte geen deel uit van de gevelsteen of huisnaam. Want dat was een brandverzekeringsplaatje van PRIMES BRUXELLES. Dit was de manier destijds om te laten zien, dat het pand verzekerd was bij brand.

Verdwenen brandverzekeringsplaatje met de engel Gabriël
die de draak (= het vuur) bestrijdt.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons