Back Button

Met de naam "koevoet" of "witte koevoet" werd een huis aangeduid in de Gubbelstraat en op de Markt achter het stadhuis. Vermoedelijk gaat het hier dus telkens om hetzelfde huis.
De gevelsteen 17 IN DEN WITTE KOEY VOEDT 41 is afkomstig van Gubbelstraat 24, de voormalige brouwerij “De witte Koyevoet” van Michel Peerboom, die zelf in de poort van Beusdael in de Hoogbrugstraat woonde. Maar het is niet de Michiel die in 1686 de poort van Beusdael had gekocht. Ook heeft deze daar niet zijn wapen van 1696 laten plaatsen, want hij overleed al in 1694. Er volgden na hem nog twee Michiels, waarvan de eerste in 1628 kinderloos overleed. Geen zoon en dus geen opvolger. Wie was dan die Michiel van 1741?

Het thema van de koevoet komt ook in andere steden voor, zoals Utrecht: IN DE KOEI-VOET, Lange Nieuwstraat 61.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons