De afbeelding geeft een niet realistische situatie weer. Een doorsnee molensteen was in werkelijkheid zo groot en ook zo zwaar, dat hij onmogelijk door één man te tillen was. Het moet dus wel figuurlijk bedoeld zijn.
Het is de vraag of de opdrachtgever die deze IN DEN MEVLEN STEEN liet plaatsen, vond dat hij het zo moeilijk had dan wel bijzonder met zichzelf was ingenomen, gezien het verdere onderschrift: T IS EENEN STREKEN MAN DIE HEM DRAGHEN KAN. De man op de gevelsteen gaat het ondanks de 'drukfout' in STREKEN erg gemakkelijk af.
De benaming In den Meulensteen gaat tenminste terug tot het midden van de zeventiende eeuw. In 1664 verhuurt de wapensmid Tilman van Gellick het huis met winkel aan de zadelmaker Matthijs Jaspars Door de eeuwen heen heeft het pand meestal een winkelbestemming gehad.
De jaartalstenen 17 29 zijn op de Markt 12 terug te vinden op twee stenen aan de zijkanten van de gevel. Dit jaar stemt overeen met het gegeven dat op 3 oktober 1729 van stadswege de rooilijn werd getrokken van het huis vanwege de nieuwe hardstenen gevel.
Aan de indeling van de gevels is duidelijk te zien dat Markt 11 en 12 niet gelijktijdig tot stand zijn gekomen. Nr. 12 was eerder en kreeg de jaarsteen 1726. Verder geen huisnaamsteen, die er gezien de grootte en de centrale plek van de jaartalsteen denkelijk ook niet zal zijn geweest.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons