Back Button

In de gevel van Boschstraat 61 is deze gevelsteen herplaatst, of liever gezegd een replica. Want de oorspronkelijke steen is verdwenen naar Brussel waar hij ooit is gevonden, maar het is niet gelukt hem terug te halen. Op basis van een foto, werd besloten een hardstenen replica te maken en een geslaagde sponsoractie maakte dat mogelijk.

De oorspronkelijke Heywagel is afkomstig van het café In den Huiwagel aan de Maastrichter Grachtstraat 37. Daar zag Victor de Stuers hem nog in 1867 en ook het Register van huisnummers vermeldt de gevelsteen op dat adres. Maar waarom en wanneer hij daar verdwenen is, blijft een raadsel.

Normaal wordt geprobeerd een uitgebroken gevelsteen terug op het oude adres te plaatsen, maar de Maastrichter Grachtstraat was onderdeel van een renovatie van het Boschstraatkwartier en er kwam nieuwbouw met een nieuwe naam: Lakerweversstraat. Dichtbij lag Boschstraat 61, waarvan de voorgevel vanwege ouderdom en uitstraling een logische keuze was. Er was een probleem. De steen was net te groot om te passen tussen de hardstenen kraagsteen en bovenliggende raamdorpel. Met enig vakmanschap is dat opgelost.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons