Back Button

Muntstraat 43 heeft IN DEN GULDEN HAEN 1767 in de gevel en die is vrij recent opgeknapt. Interessant van deze haan is het begeleidend onderschrift. Bij voldoende strijklicht is te zien, dat het woord GULDEn over het woord ROOD heen gekapt is.
Daarbij was de plaatsruimte natuurlijk te klein en kon met moeite nog net een kleine N achter het woord GULDE geplaatst worden.
Het waarom van deze correctie is niet duidelijk. Mogelijk een kapfout, maar dat was meestal geen reden de fout te herstellen. Misschien dat er al te veel rode hanen waren? Maar waarom moest het dan een gouden worden? Die waren ook niet bepaald zeldzaam.
De geschiedenis van de huisnaam geeft geen uitsluitsel. In de 17e en 18e eeuw is er sprake van "de haan" en "gulden haan", totdat in het jaar dat de gevelsteen verschijnt achtereenvolgens in een tijdsbestek van twee maanden de volgende namen opduiken: "rode haan", "haan" en "gouden haan", terwijl in 1781 het huis weer "rode haan" genoemd wordt. Erg verwarrend dus en wie het weet mag het zeggen.

Toch kan er iets meer gezegd worden over het jaartal 1767 van de gevelsteen. De tekst van een van de gichten (register van aan- en verkoop) in 1767 zegt: "Johanna Denis weduwe wijlen Willem Hellinx in regte is besittende zeker huys gestaan en gelegen hier op de Munt genaamt den gouden haan alwelck huys door des zelfs caduque en bouwvallig op voorlede jaer aan haer van stadsweegen aangesegt is geworden van dat het zelve hertimmert moest geworden niet alleen met de voorgevel, maar ook met het binnewerk zijnde het zelve huys door des selfs bouwvalligheid reeds moeten gesteepen (= gestut) worden tot voorkominge van ongelucken". De gevelsteen is geplaatst toen namelijk het pand geheel opnieuw werd opgebouwd.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons