Back Button

Gekleurde handen roepen bepaalde associaties op. In het verleden werden die nog al eens graag gebruikt door bepaalde beroepsgroepen. Een gouden hand wijst in de richting van een zeepziederij, een blauwe hand moest je vaak bij een lakenverver zoeken. Laken werd over het algemeen blauw geverfd. De luibe (vergaderplaats) of ambachtskamer van de ververs op de hoek van de Grote Staat/Nieuwstraat werd in 1588 dan ook "dye blauwhand" genoemd.
Het is onbekend of er een bepaalde band bestaat tussen het lakenverversambacht en IN DE BLAUWE HANDT op de Markt 55.

Fragmenten uit het verleden.

In de krant ‘Journal de la province de Limbourg’ werd op 10 oktober 1827 deze advertentie geplaatst: de weduwe Bemelmans in de Tafelstraat verhuurde accommodaties (“kwartieren”) in de “Blaauwe-Hand”.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons