Back Button

Omstreeks 1930 zag het straatbeeld van de hoek Wycker Brugstraat/Oeverwal er heel anders uit (zie foto stadsarchief Maastricht). In 1932-1934 werd de Sint-Servaasbrug gerestaureerd en een deel van het vroegere landhoofd afgegraven voor de verbreding van de vaargeul. De eerste drie huizen zijn gesloopt. De gevelstenen van de twee volgende panden, het Gulden Hoofd en La Coup d'Or of de Gulden Cop zijn gelukkig wel op hun originele standplaats gebleven. Victor de Stuers zag in 1868 op dit adres ook nog het inmiddels verdwenen onderschrift IN HET GULDE HOOF. Deze gevelsteen symboliseert dat ook en is geflankeerd door de jaarstenen "17" en "35", het jaar waarin de gevel is gebouwd. Zowel het Gulden Hoofd als de Gulden Cop ernaast horen tot de zeer oude huisnamen in Wyck, die al omstreeks 1500 worden vermeld.

De Gulden Cop of het Gulden Hoof zijn op meerdere plekken in de stad aanwezig. Soms als een mannenhoofd met een statige of krachtige uitdrukking, soms ook als een uitdrukking van de godin Minerva zoals op de Markt 6.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons