Back Button

In 2010 kon deze tekststeen worden opgeknapt. Opmerkelijk zijn die twee dolfijnen aan weerszijden. Louter bedoeld als versierend element, die in die tijd ook elders in Holland als ornament in trek waren.

Een afbeelding van Christoffel op een (bijbehorende) gevelsteen was er echter niet te vinden. Wel was er een soort ophangconstructie waarvan wat er ooit aan gehangen had, was verdwenen. Dat was een mooie gelegenheid om in de stijl van het uithangbord van driekoningen, elders in de straat op nr. 54,  een Christoffel van buigijzer toe te voegen.

Gevelsteen en ophangconstructie vóór de restauratie.

Naar het voorbeeld van driekoningen

Op het uithangteken is Sint Christoffel in zijn karakteristieke pose afgebeeld.  
Volgens de legende was Christoffel een reusachtige man uit Kanaän die alleen de machtigste heerser wilde dienen. Zijn eerste meester was een koning, maar Christoffel ontdekte dat hij bang was voor de duivel. Hij concludeerde dat de duivel daarom nog machtiger moest zijn dan de koning en besloot in dienst van de duivel te treden. Vervolgens merkte Christoffel dat de duivel bang was voor Christus. Hij verliet daarom de duivel en ging op zoek naar Christus, om hem van dienst te zijn.
Onderweg ontmoette Christoffel een kluizenaar en vroeg hem hoe hij Christus kon dienen. De kluizenaar vertelde over Christus en wist een manier voor Christoffel om Christus te helpen. Hij bracht hem naar een wilde, gevaarlijke rivier, waarin veel mensen verdronken, als zij de rivier probeerden over te steken. Met zijn uitzonderlijke lengte en kracht kon Christoffel de mensen veilig aan de overkant brengen.
Op een nacht stond er een kind aan de oever van de rivier. Het kind vroeg aan Christoffel of hij hem veilig over wilde zetten. Christoffel nam het kind op de schouders, maar met elke stap die hij zette, werd het kind zwaarder. Nadat hij met moeite de rivier had overgestoken, vertelde het kind aan Christoffel dat hij Christus was en dat hij, door hem te dragen, de zonden van de wereld op zijn schouders had gevoeld. De naam Christoffel is afgeleid van het Griekse Christophorus, dat Christusdrager betekent.

Beeld van Sint Christoffel in de OL Vrouwebasiliek

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons