Back Button

Boven het bruggetje aan de Zwingelput is een jachttafereel te zien dat herinnert aan een klopjacht op een groep uit Duitsland afkomstige wilde zwijnen, die in 1947 in Maastricht verzeild was geraakt. Een gebeurtenis die zo vlak na de oorlog nog de nodige gevoelens opriep van: Nu hebben de zwijnen geen succes gehad. Het opschrift luidt: hostIbVs abreptIs VICtores nVnC IrrItI aprI e grege sVb MVro seX CeCIDere fVga.
Niet zo zeer het chronogram, dat overigens het verkeerde jaartal 1948 oplevert, als wel de naast het poortje aangebrachte vertaling Nadat door d'eeuwen heen hier de vijand was verdreven, lieten nu bij dees muur zes evers saam het leven was onderwerp van een heftige polemiek, die veel later en wekenlang door verschillende classici onder het kopje Schweinerei in dagblad De Limburger werd uitgevochten. Tot overeenstemming kwamen ze echter niet, zodat de redactie er met discussie gesloten een eind aan maakte.

Op dit moment is het bordje aangepast met de tekst:  'De vijanden zijn weggesleept. Victorie. Nu hadden de zwijnen geen succes. Van een troep zijn er zes aan de voet van de muur op de vlucht gesneuveld.'

In de biologiezaal van het Natuurhistorisch Museum is naast een van de toen afgeschoten everzwijnen nog een andere steen te vinden met ongeveer dezelfde afbeelding van die zwijnenjacht, die eveneens de hand van Charles Vos verraadt. Die steen werd afgekeurd, waarschijnlijk omdat hij te groot was of vanwege een foutje in de tekst?

Beide stenen zijn trouwens gemaakt door leerlingen van Charles Vos als studie-object.
De tekst is hetzelfde, alleen dat IrrIti hier achteraan met een kleine letter i geschreven is, waardoor het chronogram dan wel mank gaat (dat is als niet alle cijferletters mee mogen tellen voor het vormen van het jaartal) maar wel het juiste jaartal van 1947 verkregen wordt.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons