Back Button

Omschrijving: Rechterschild: drie vogels op een tak, geplaatst 2 en 1; linker ovaal schild: een dwarsbalk en een arend met gespreide vleugels over alles heen; bekroond door een traliehelm met vleugels; helmteken: een boom.

Deze wapensteen is te vinden in een monumentaal pand, dat in diverse boekjes abusievelijk de refugie van Meerssen genoemd wordt. Het heette vroeger de Poort van Beusdael en was al in de 16e eeuw eigendom van het geslacht Colyn van Beusdael, dat hiermee een wijkplaats in de stad bezat. Het huis - zwaar met hypotheken belast - werd in 1686 verkocht aan Michiel Peerboom, bierbrouwer, koopman en vooral geldschieter. Hij was getrouwd met Cornelia Vliexs.

Bij zijn dood bleek Peerboom een zeer gefortuneerd man. Het zal hem dan ook wel geen rib uit zijn lijf gekost hebben toen hij in 1690 de oude (mergel of vakwerk?) gevel liet vervangen door een andere van arduinsteen en er als nouveau-riche zijn familiemerk op aanbracht.

Ongeveer 150 jaar is het imposante huis bewoond geweest door personen van aanzien, totdat in 1834 de heren Cartissiers er een "fabriek van gecouleurd glas" vestigden.

Tenslotte deed het jarenlang dienst als huurkazerne, werd onbewoonbaar verklaard en in 1939 door de gemeente aangekocht; na de oorlog in 1947 gerestaureerd en sindsdien voor meerdere doeleinden gebruikt (planbureau, kinderbescherming, Europees Centrum voor Werk en Samenleving). Het is weer particulier eigendom.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons