Back Button

In 1903 geplaatst in het gebouw van stichting Emile de Stuers. De eerste steenlegging gebeurde door Alice de Stuers, de dochter van Victor de Stuers.

Omschrijving: schild met drie rode schuinbalken met links en rechts een goudgeknopte, groengepunte rode roos; schildhouders twee vaandragende zilveren hazewindhonden met halsband; op de vaandels een dubbelkoppige adelaar; het schild is gedekt door een gekroonde helm; helmteken: zilveren hazewindhond ten halve met halsband in een vlucht, rechts goud, links zilver.

Kruisherengang 12, het voormalige patronaatsgebouw en bekend als het Stuersgebouw, is in opdracht van de familie de Stuers gebouwd in de tuin van het  ouderlijk huis, Brusselsestraat 77, uitkomend in de Kruisherengang.Het diende als bakermat van de katholieke arbeidersbeweging.
Ter nagedachtenis aan Emile de Stuers, de oudste broer van Victor, werd de stichting naar hem vernoemd en werd er in de gevel naast het wapen van de familie ook de door Alphons de Stuers, een andere broer en tevens beeldhouwer, gemaakte buste van Emile geplaatst en gesigneerd met ALP DE STUERS SC. Op de gevel staat ook nog het opschrift Stichting Emile ridder de Stuers.
Het is dus NIET het portret van Victor de Stuers zoals meestal (foutief) wordt beweerd.

In het ouderlijk huis aan de Brusselsestraat 77 hangt in de hal nog een gedenksteen van Victor de Stuers, Maastrichtenaar en grondlegger van de Monumentenzorg.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons