Back Button

De later toegevoegde gedenksteen in de voorgevel  vermeldt - evenals de twee chronogrammen op de binnenplaats - dat dit tehuis in 1493 gesticht werd door Lambertus van Middelhoven, toenmalig stadspaymeester en rentmeester van de armentafel van de Heilige Geest.
Bij testament van 3 mei 1493 werd bepaald dat hier uit zijn nalatenschap twaalf burgers, minstens 60 jaar oud en niet meer in staat te kunnen werken, moesten worden ondergebracht.

Het kreeg de naam Twaalf Apostelenhuis en die naam werd uitgebeeld in een apostelbalk. Niet die er nu nog te zien is, maar een replica daarvan, want de oorspronkelijke apostelen zijn, om ze tegen de weersinvloeden te beschermen, ondergebracht in het Museum aan het Vrijthof.

De oorspronkelijke apostelbalk in het museum.

Op de binnenplaats zijn twee chronogrammen aangebracht in 1640 na restauratie en in 1893 ter gelegenheid van het 500 jarige bestaan.


De binnenplaats


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons