Back Button

Dit pand was oorspronkelijk de refugie van Munsterbilzen.
In 1682 eigendom van twee geboren gravinnen van Reckheim en kanonessen van Munsterbilzen, Anna Maria Eleonora en Anna Antoinetta. De eerste, prinses-abdis, schonk haar aandeel in de Poort van Munsterbilzen aan haar zus toen deze Munsterbilzen verliet om te gaan trouwen met de graaf van Tilly.
Het werd bekend als Hof van Tilly, het vroegere stadspaleis waar Tilly en zijn vrouw woonden tijdens zijn gouverneurschap van Maastricht.
Het gebouw onderging in de loop der tijd vele verbouwingen waarbij het transformeerde van een hotel de ville tot Rijkslagereschool, Rijkskweekschool en tenslotte nu faculteit cultuurwetenschappen van de UM. Wat er tenslotte door rigoureuze aanpassingen van zijn vorstelijk(?) verblijf is overgebleven, zou Tilly zeker niet bekoord hebben, al moet gezegd dat het restant op dit moment heel fraai is opgeknapt. (Coen Eggen heeft trouwens met bouwhistorisch onderzoek aangetoond dat daar sprake was van veel schone schijn en dat Tilly zich ruimschoots bezondigd heeft aan recyclen en camoufleren).

Fontein op de binnenplaats met het reliëf van de schaking van Amphitrite door Poseidon.

Militair

Claude Frederic Tilly (1648 - 1723) was beroepsmilitair. Hij diende eerst in het leger van Frankrijk en Spanje, maar in 1672 trad hij in dienst van de Staten Generaal. Hij was het ook die met zijn ruitercompagnie de Gevangenpoort in Den Haag onder bewaking had toen de gebroeders De Witt daar gevangen zaten. Hij trok zich pas terug op uitdrukkelijk schriftelijk bevel van zijn superieuren. Zijn commentaar: "De heren De Witt zijn thans dode heren."
De militaire loopbaan van Tilly werd tenslotte besloten met het gouverneurschap van Maastricht van 1718 tot aan zijn dood in 1723.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons