Back Button

Huis in Lodewijk XVI-stijl.

Het pand heette het Steynenhuys. Er zit hier wel geen gevelsteen, maar de voorzijde van dit pand mag een gevelornament genoemd worden. De gevel is geheel in hardsteen uitgevoerd. De bovendorpel van de deur is versierd met guirlandes en een mascaron. Op de eerste verdieping bevindt zich een rijk gedecoreerde omlijsting. Het midden venster en de pedanten aan weerszijden dragen een reliëf van wapentrofeeën. Boven het midden venster is een timpaan aangebracht met een reliëf van loofwerk rondom een portretmedaillon.

fragmenten uit het verleden:

In dit huis beviel op 16 maart 1880 de 40-jarige Anna Sibilla Hubertina van den Boorn van een zoon, die de naam Antonius kreeg. De moeder was niet gehuwd, zij was op 22 mei 1877 weduwe geworden van Jan Gilles van Lijf. Haar jongste kind was toen pas zes maanden oud. Wie de vader was van de kleine Antonius is niet bekend. Officieel woonde Anna niet in Maastricht, haar officiële woonplaats was Amby. Wellicht had ze besloten om (onder druk?) haar kind niet in Amby ter wereld te brengen. Zeven dagen na de geboorte van Antonius (hij kreeg de familienaam van zijn moeder) sloeg het noodlot toe: het jongste kind van Anna en haar overleden echtgenoot Jan Gillis kwam op 23 maart 1880 op 3-jarige leeftijd te overlijden, Franciscus van Lijf was zijn naam.

Ten tijde van deze gebeurtenissen in 1880 woonde de zus van Anna op een steenworp afstand: zij en haar echtgenoot Jan Laurens Cremers woonden met hun gezin op het adres Rechtstraat 93 (op de hoek met de Hoogbrugstraat): zij dreven er een winkel en herberg.

De archieffoto uit 1928 laat zien, dat in die tijd de Wycker broodfabriek Starmans-Reaven in het pand was gevestigd.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons