Back Button

Tussen de Bouillonstraat en de Lenculenstraat ligt het Oud Gouvernement (provinciehuis) van Limburg.
Gebouwd tussen 1930 en 1935 en in de plaats gekomen van een eerder bouwvallig gouvernementsgebouw.
Sinds 1990 in gebruik bij de universiteit.

Aan de Bouillonstraat lag het zogenaamde gouverneursgedeelte met ontvangsruimten, kantoren en de ambtswoning van de Commissaris der Koningin.
Het Statengedeelte waarvan de hoofdingang zich bevindt aan de Lenculenstraat omvatte de voormalige Statenzaal, de vergaderzaal van Provinciale Staten en de kantoren van de gedeputeerden.
De entree daar bestaat uit drie natuurstenen arcades in een omlijsting van Kunradersteen. Boven elke arcade bevindt zich beeldhouwwerk van Charles Vos van een mijnwerker, het provinciewapen en een landbouwer. Boven de drie glas-in-lood-vensters van de verdiepingen bevindt zich het rijkswapen in zandsteen. In de twee halfronde vleugels ter weerszijden van deze entree waren oorspronkelijk de garages.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons