Back Button

Met de Franse revolutie van 1789 zagen ze hier in 1790 de oorlogsdreiging toenemen.
In de Stokstraat 11 werd de tekst NOUS DESIRON LA PAYX 1790 op de gevel aangebracht. Alleen was men blijkbaar gezien de spelfouten wat minder taalvaardig. De s ontbreekt bij DESIRONS en PAIX werd geschreven met een y, terwijl de vergeten X er nog werd bijgefoeteld. Maar de bedoeling was duidelijk. Daar was geen woord Frans bij. Men zag de bui al hangen, en terecht.

In 1793 belegerde een Frans leger onder luitenant-generaal De Miranda de stad, maar hij moest dat door de komst van ontzettingstroepen afbreken.
In 1794 volgde een belegering door generaal Kleber, dat na een beleg van twee maanden eindigde met de overgave van Maastricht.

Beeldhouwer Reijner Delcommune was in 1790 eigenaar van dit pand en moet dus verantwoordelijk worden geacht voor het opschrift.      

En daarmee brak de Franse tijd en bezetting aan voor Maastricht en die zou ruim 20 jaar duren tot de nederlaag van Napoleon in 1815.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons