Back Button

Dragonderwacht of Ruiterwacht.

Gebouw in de Bouillonstraat voor de bewaking, dragonders te paard, van het militaire gouvernement aan de overkant. In de achttiende eeuw de “Generaalswacht bij het Hof” genaamd. Gebouwd in 1770 ter vervanging van een bestaand gebouwtje. In het bestek van dit gebouw stond als aanwijzing voor het front boven de toegangsdeur "uytgehouwen sal worden het stadtswapen, synde eenen Engel met syn draperie en een staar met vijf punten". Door de stad gesticht en betaald. Vandaar het stadswapen in het fronton. In 1858 stond er een stedelijke brandspuit en woonde er de koetsier van de Gouverneur. Later was er het ijkkantoor gevestigd (1899-1969)

Ook aan de OL Vrouwebasiliek is zo'n vergelijkbaar wachtgebouw nog terug te vinden.
Het stadswapen is dan wel verdwenen, maar de contouren van de stadsengel zijn nog goed te zien.

Militair wachthuis

Dit uit 1770 daterende wachtgebouw bood onderkomen aan officieren en manschappen belast met de bewaking van het toendertijd, er tegenover gelegen militair gouvernement.

In beide met een gebogen fronton gedekte hoek portieken werd een ruiterpost uitgezet.


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons