Back Button

Het verhaal achter de steen

Of, Ik zie, ik zie, wat jij niet weet (in dit geval).

In de St. Pieterstraat nr. 38 staan vier vogels in de gevel: drie kraaien met daarboven een merel.

De voorstelling verwijst naar de naam van Hub Krewinkel (drie kraaien, omdat er ook nog twee kinderen zijn) en de voornaam van zijn vrouw Merle, van beroep goud-smid. Vandaar dat de merel ook nog een gouden ring in haar snavel gekregen heeft.
Het grapje op de rand: III  X  RAEYEN  is in combinatie met de voorstelling te lezen als: drie keer raden ..drie kraaien, waarmee dus de drie Krewinkels bedoeld zijn. Vanuit hun Brabantse achtergrond klinkt het versje nog beter met raoje en kraoje.

Ondanks het jaartal 1713 toch een moderne nieuwe steen, nog niet zo lang geleden geplaatst boven de winkel van de familie Krewinkel.

De Maastrichtse beeldhouwer Hans Kohnen heeft de steen gekapt uit blauwe Naamse steen naar het ontwerp van opdrachtgever en kunstschilder Hub Krewinkel, die de voorstelling gepatineerd heeft om er een oude uitstraling aan te geven.

De twee rozetjes naast de merel verdoezelen in feite de bouten waarmee de steen in de gevel is vastgezet.

Het huis stamt (evenals de huizen in de omgeving) van begin 1700, maar er is gekozen voor  het jaartal 1713 omdat Hub Krewinkel de 13e jarig is.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons