Het tijdvers ManU DeI ConstrUCta tUI (Met de hand van uw God gebouwd, 1717 ) is oorspronkelijk afkomstig van café In den Rooden Haan, ter hoogte van nu Lage Kanaaldijk 112-113 dat ten prooi is gevallen aan de expansiedrift van cementfabriek de ENCI.
De eerdere straatnaam en nummering, Kanaalweg 106 in de vroegere gemeente Sint Pieter, werden in 1920 bij de annexatie van Sint Pieter gewijzigd.
Deze weg, van oudsher de zuidelijke verbindingsweg tussen de Belgische grens en Maastricht, kende met zijn vele cafés (dankzij de hoge indirecte belasting op drank in Maastricht) een bruisend uitgaansleven voor de Maastrichtenaren, Belgen en na het in 1853 tot stand komen van het kanaal naar Luik, voor langsvarende schippers.
Op de archieffoto van de rode haan is boven de rechterdeur nog een steen te zien, mogelijk die van het chronogram, dat in Monumenten van Maastricht, deel 2, op Kanaalweg 106 wordt vernoemd, evenals een sluitsteen van 1817, met de toevoeging 'uitgebrand'.
Volgens een buurtbewoner is het café inderdaad tot de grond toe afgebrand (wat natuurlijk ook bij de afbraak kan zijn gebeurd) en moet het chronogram daar toen zijn verwijderd, opgeslagen in het depot van het Bonnefantenmuseum en tenslotte in 1984 herplaatst op de Boschstraat 51, een rijksmonument van voor of rond 1600.
Het pand op de plek dat later werd aangeduid als Kanaalweg 106 was in 1717 door Laurentius Loop gebouwd. Hij was tuinder, landbouwer en exploitant van de brouwerij en uitspanning In Den Rooden Haan.
De herberg stond o.a. bekend om de daar gehouden hanengevechten.
Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.
Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.
Steun ons