Back Button

We zien hier een zeszijdig wapenschild, waarin een naar links klimmende leeuw, het geheel omringd door een krans van loofwerk. Van alle dieren kwam de leeuw en vooral de klimmende leeuw zoals hier het meest voor op heraldische wapens van tientallen landen. In 1953 op verzoek van A. Minis door het stadsbestuur van Maastricht aangekocht bij antiquair Geveke in Amsterdam.
Waarom is niet geheel duidelijk.
Het is bijna zeker ook geen gevelsteen, maar een of ander ornament en de herkomst is onbekend.

Vöór 1807 was Gisbert Barthelemi van Gulpen de eigenaar van dit pand. Hij woonde zelf op dit adres met zijn gezin en was drukker van beroep. In 1812 overleed hij in Keulen. Het kadaster vermeldt, dat in 1807 Paulus Cornelis Dewaal de nieuwe eigenaar werd. Hij overleed in 1840 en in 1843 verkocht zijn weduwe het huis aan hun dochter Maria Joanna Dewaal, gehuwd met Stephanus Creutz, een gepensioneerd kapitein. Bij gelegenheid van de verkoop in 1843 werden ook andere panden in Maastricht en stukken land gelegen in Oud-Vroenhoven en Lanaken verkocht. De familie woonde er niet zelf zoals uit een advertentie uit 1841 blijkt:

Huisnummer 1664 was het oude huisnummer van Markt 30 in de 19e eeuw, van 1806 tot 1850. Het pand was in die tijd genaamd: Café de la Renaissance.

In 1861 kreeg Andreas Josephus Hubertus Vogels het pand in bezit. Hij was herbergier en heeft het pand in 1864 herbouwd. Als laatste beroep van Andreas wordt koffiehuishouder vermeld. Als hij in 1890 overlijdt gaat het eigendom naar zijn kinderen Balthazar en Maria Hubertina. Opvallend is dat de straatnaam in het kadaster vanaf 1889 niet meer Groote Markt is, maar Vischmarkt (in 1923 wijzigt dit weer in Grote Markt).

In 1894 wordt het pand verkocht aan Nicolaas Hubertus Jacobus Gilissen. Hij was oud-officier van de infanterie en later brouwer. Hij betrok zijn zoon er bij, die ook brouwer was. Hij was de zwager van Louis Marres, de zoon van Michel Marres, een hele bekende brouwer op het O.L.V. plein. Louis Marres startte in 1873 met de brouwerij Marres-Gilissen op de Markt op de hoek van de Heilige Geeststraat, die in 1915 is opgeheven.

In 1923 wordt het pand verkocht aan Paul Rutten, bierbrouwer en industrieel uit Gulpen en lid van de familie van de Gulpener Bierbrouwerij. Zij blijven eigenaar tot 1981, waarna een andere Bierbrouwerij het pand overneemt. Vanaf 1894 is het pand dus in bezit van bierbrouwerijen.

Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons